Cine suntem si ce facem

FUNDATIA   ECONOMICS  2000, Str. I.L.Caragiale, nr.3-4, Resita, jud. Caras-Severin, Tel: 0723 663 892,  Email: contact@fundatiaeconomics2000.ro,  www.fundatiaeconomics2000.ro

Fundatia  Economics 2000 a luat fiinta la Resita, judetul Caras-Severin in data de 07 Mai 1998. Este o organizatie non-profit, cu capital integral privat.

Obiectivul principal al fundatiei il constituie elaborarea de studii economice la nivel macro si microeconomic, studii ce au ca tematica problemele actuale ale economiei romanesti si ale economiei mondiale. Mentionam dintre acestea: cresterea economica, concurenta imperfecta, inflatia, rolul politicilor economice, fiscalitatea, coruptia, convergenta reala, etc.

Printre proiectele derulate de Fundatia Economics 2000 se numara:

• Investiti eficient
  • SOS – comunitatile rurale
  • Noua economie si liberalismul – editarea unei carti
  • Globalizarea economica
  • Analiza potentialului local – zona Anina, jud. Caras-Severin

Aceste proiecte s-au materializat prin conferinte, articole in presa, instruirea unor grupuri tinta, editarea unor brosuri si pliante, editarea unei carti privind noua economie si liberalismul contemporan.

Proiectul “S.O.S COMUNITATILE RURALE” a avut ca si obiectiv general imbunatatirea nivelului de pregatire al functionarilor publici ( inclusiv al celor cu atributii de conducere) din mediul rural carasan, prin realizarea unor cursuri de pregatire, sub forma unor seminarii interactive, dublate de aplicatii practice – studii de caz – , in domeniile: comunicarii, planificarii strategice si managementul proiectelor.

Scopul final al proiectului este acela de-a pregati functionarii publici din mediul rural al judetului Caras-Severin in aceste domenii, astfel incat sa poata elabora si implementa proiecte de dezvoltare locala, iar impreuna cu celelalte consilii locale comunale din zona, sa inceapa macroproiecte de dezvoltare regionala.

Acest proiect a fost finantat de Fundatia Pentru o Societate Deschisa din Timisoara.

Fundatia Economics 2000 colaboreaza cu SC FD Capital Management SRL               ( www.fdcm.ro ) din Resita, in acordarea de consultanta in domeniul managerial, financiar si fiscal ( consultanta de afaceri, consultanta contabila, evaluari, consultanta accesare credite si/sau fonduri nerambursabile, elaborarea de studii de piata, studii de fezabilitate, planuri de afaceri ).

Judetul Caras-Severin fiind o zona mono-industriala, puternic afectata de reforma economica si trecerea la economia de piata, singura alternative pentru reducerea tensiunilor sociale care au aparut este reconversia economica.

Prin situarea judetului intr-o regiune defavorizata din punct de vedere a infrastructurii si a interesului relative al investitiilor, apare necesitatea crearii unor puncte de interes pentru investitori si oferirea de facilitati care sa compenseze dezavantajele fata de celelalte zone din tara si care sa duca la punerea in valoare a potentialului judetului.

Pentru populatia judetului Caras-Severin, certitudinile legate de locul de munca, de venit, de locuinta, de alimentatia pentru supravietuire s-au prabusit, iar incertitudinile noii lumi sunt percepute apocaliptic, fatalist.

Motivul principal al crearii fundatiei este formarea unei culturi economice care sa permita intelegerea corecta a fenomenelor economiei de piata, cultura care sa permita crearea unui mediu economic sanatos, in care concurenta, proprietatea si libera initiativa sa fie considerate valori.

Dezvoltarea regiunii este un process care cere sacrificii, iar adaptarea rapida la noile conditii si situatii ce pot aparea devine un factor esential.  Un rol important in scurtarea perioadei dificile si relansarea economiei il au investitorii straini precum si pregatirea factorilor locali ( prin dezvoltarea abilitatilor si capacitatilor locale ).

In acest scop este imperios necesara gasirea de surse de finantare, asigurarea consultantei in intocmirea documentatiei necesare, in derularea finantarii, in decontarea sumelor.

Fundatia Economics 2000 a colaborat in proiectele derulate cu profesori universitari si studenti de la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, de la Facultatea de Stiinte Economice si Administrative a Universitatii Eftimie Murgu din Resita si de la Universitatea Banatul Timisoara conform protocoalelor incheiate cu aceste institutii si existente la sediul fundatiei.